Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Deprem oldu, kitabı gündeme oturdu: 5 Temmuz’a dikkat!

Japon manga sanatçısı Ryo Tatsuki, 3 yıl önce yayımlanan kitabında 5 Temmuz 2025’i işaret ederek ülkede büyük bir deprem olacağını yazmıştı. Bu ‘öngörüsüne’ iki gün kala Japonya, 5.5’lik depremle sarsıldı. Tatsuki’nin kitabı, gündem oldu.

CHP’li Aşkın Genç’ten Bakan Memişoğlu’na: ‘İnternet üzerinden satış yapan sahte ilaç siteleri ve hesapları konusunda alınan tedbirler nelerdir?’

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, internetten reçeteli ve sahte ilaç satışının halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na “İnternet üzerinden satış yapan sahte ilaç siteleri ve hesapları konusunda bugüne dek alınan idari tedbirler nelerdir? Halkın sahte ilaçlar konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Bakanlık ne gibi çalışmalar yapmaktadır?Yasal mevzuat ve cezalar bakımından bir düzenleme düşünülmekte midir” diye sordu.

Netanyahu’nun oğlu Anver korkudan adını değiştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun, 2022 yılında eğitim amacıyla İngiltere’ye gitmeden önce güvenlik endişesiyle adını değiştirdiği bildirildi. ÜNİVERSİTE KAYDINI FARKLI İSİMLE YAPTIRDI Yerel basında yer alan haberlere …

Özel’den İzmir soruşturmasına ilişkin açıklama: Hiçbir kardeşimi satmadım, Tunç kardeşimi de satmam

Özel’den İzmir soruşturmasına ilişkin açıklama: Hiçbir kardeşimi satmadım, Tunç kardeşimi de satmam

Putin ve Macron’dan kritik görüşme: Orta Doğu ve Ukrayna masada!

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin ve Macron, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma, ABD’nin İran’a yönelik saldırıları ve Ukrayna’daki durum bağlamında telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin, Rusya ve Fransa’nın …

Hatay’daki yangınlarla ilgili son gelişmeleri Bakan Yumaklı duyurdu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın merkez Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde dün başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle çevre mahallelere yayılan orman yangınını söndürme çalışmalarını yerinde inceledi. Yumaklı, yangının enerjisinin düşürüldüğünü ve soğutma çalışmalarına geçildiğini açıkladı.