Pırasa yemeden önce bir kez daha düşünün

Pırasanın Sağlığa Faydaları ve Püf Noktaları

Sebzeler, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biridir ve pırasa da bu grubun önemli bir üyesidir. Binlerce yıllık geçmişiyle pırasa, sofralarımızı renklendirir ve sağlığımıza pek çok fayda sağlar. İşte pırasa hakkında bilmeniz gerekenler…

Pırasa, soğangiller ailesine ait bir sebze olup, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Flavonoid bileşenleri özellikle sağlığımıza birçok katkı sağlarken, kamferol kan damarlarını güçlendirir. Yüksek folat içeriği kalp sağlığını korurken, güçlü antioksidan gallik asit yaşlanma belirtilerini geciktirir. Ayrıca sülfürlü bileşenler, kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.

PIRASA İLE İLGİLİ İPUCULARI

Pırasalar, buzdolabında yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise 3 aya kadar taze kalabilir. Pişirildikten sonra ise buzdolabında en fazla 48 saat taze kalabilir. Bir porsiyon pırasa, vücudun günlük K vitamini ihtiyacının %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü ve C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Ancak aşırı tüketildiğinde içinde bulunan oksalatlar nedeniyle kalsiyum emilimini engelleyebilir. Ayrıca sindirim sorunları yaşayanlar, pırasayı iyice pişirerek ve az miktarda tüketerek gaz sorunlarını önleyebilir.

Salatalara doğranarak soğanın yerini alabilir veya omletlere, menemenlere ekleyebilirsiniz. Patatesle birlikte pişirilip püre haline getirilerek leziz bir çorba yapabilir ya da keskin tadını yumuşatmak için az miktarda et suyu ekleyerek pişirebilirsiniz.

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.