ABD’ye ihracatta otomotiv 4 yıl sonra yeniden zirvede

ABD’ye Yapılan Otomotiv İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesi, Türk otomotiv endüstrisinin ABD’ye olan ihracatına olumlu yansıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte artan gümrük tarifeleri küresel ekonomi ve ticarette belirsizlikler yaratırken, Türkiye’nin otomotiv sektörü ABD’ye yapılan ihracatta ivme kazanmaya devam ediyor.

Özellikle Trump’ın otomotiv sektörünü destekleyeceğine dair verdiği sözlerin etkisiyle Türkiye’nin otomotiv ürünlerine olan talebin arttığı görülüyor. 2020 yılında Kovid-19 salgınının etkisiyle düşüş yaşansa da 2021 yılında sektör, ABD’ye önemli bir ihracat gerçekleştirdi.

Global ekonomideki belirsizlikler ve merkez bankalarının sıkı para politikaları sektörü ara ara etkilese de otomotiv endüstrisi gücünü koruyor. Türkiye’nin de ekonomik anlamda çok kutuplu bir yapıya geçmesiyle birlikte otomotiv sektörünün dış satımındaki liderliği dikkat çekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı ocak-mart döneminde önceki yıla göre %2,5 artış göstererek 65 milyar 305,6 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde otomotiv endüstrisi Türkiye’nin toplam ihracatının %16,8’ini oluşturdu. ABD’ye yapılan ihracat ise önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 azalarak 3 milyar 126,1 milyon dolara geriledi.

Yılın ilk üç ayında ABD’ye en fazla ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi, tedarik sanayisi ürünlerinden oluşan ihracatıyla son 4 yılın ardından yeniden lider konumuna yükseldi. 2021’in ilk çeyreğinde ABD’ye 308,3 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, liderliği 372,8 milyon dolarlık ihracatla çelik sektöründen devralmıştı.

Türkiye’nin Otomotiv Endüstrisi ABD’ye İhracatta Liderliği Eline Aldı

Related Posts

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir