Bayramda kilo alımına dikkat! ‘İki ana, iki ara öğün formülünü uygulayın’

“İki ana, iki ara öğün formülünü uygulayın”

Ramazan Bayramı’nda güne mutlaka kahvaltıyla başlanması ve 2 ana, 2 ara öğün formülü uygulanması gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Sedef Aksu,  “Bayramın ilk sabahı ani yeme eğiliminde bulunmamak gerekiyor. Kahvaltıyı daha sade, kalorisi düşük besinlerle tercih etmemiz iyi olur. Tahıllı ekmek grubuna, mevsimi olan meyve ve sebzelere kahvaltıda yer verebiliriz. Bayram olduğu için gittiğimiz misafirliklerde tatlı ve şeker ikramı oldukça fazla olacaktır. Bu yüzden kahvaltılarımızda reçel tarzı ürünleri minimalize edip, ikramlıkların porsiyonlarına dikkat ederek dengeli hale getirebiliriz. Bayram döneminde yüksek karbonhidrat içerikli besleniyoruz ve fiziksel aktiviteyi minimum düzeye düşürüyoruz. Özellikle bu noktada meyve, sebze ve tahıl ürün tüketimine daha fazla dikkat etmemiz gerekmekte. Şerbetli tatlılar ve hamur işi yiyecekler yerine puding sütlü tatlı veya meyveli tatlılarını tercih edebiliriz” dedi.

Şerbetli tatlılar için yarım porsiyon tavsiyesi

Şerbetli tatlıların yarım porsiyon şeklinde tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Uzm. Dyt. Sedef Aksu, “Tatlı ikramları karşısında gün içerisindeki beslenmemizde pilav, makarna, ekmek gibi karbonhidrat grubunu minimalize ederek dengeleyici bir öğün kurabiliriz. Fiziksel aktiviteyi biraz artırabiliriz. En azından metabolizmamız daha hızlı harekete geçecektir. Su tüketimi, fiziksel aktiviteyle birlikte metabolizmamızı hızlandırıcı etkiye sahip olacaktır” ifadelerini kullandı. Çocuklar için de şeker tüketimine dair uyarıda bulunan Uzm. Dyt. Sedef Aksu, “Çocuklar özellikle tatlı, şeker, çikolata ikramlarına biraz daha dikkat etmeli. Aksi takdirde sindirim problemleriyle karşı karşıya kalabilirler ve şeker tüketimi diş çürüklerine neden olabilir. Bazı bağırsak problemleri rahatsızlıklarına yol açabilir. O yüzden çocuklara da puding ve sütlü tatlı tüketimi veya meyve gruplarını önermekteyiz” dedi.

“Diyabet hastaları karbonhidrat ve şekerden uzak durmalı”

Kronik rahatsızlığı olanların ve diyabet hastalarının karbonhidrat ve şeker tüketimine daha fazla dikkat etmek zorunda olduğunu belirten Uzm. Dyt. Sedef Aksu, şu önerilerde bulundu: “Özellikle kronik rahatsızlığı olanların ve diyabet hastalarının, tatlı, hamur işi tüketimine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü hamur işi ve şerbetli tatlı tüketildikleri zaman kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açar ve sonrasında kişi, yorgunluk, halsizlik veya kan şekerinde problemlerle karşılaşabilir. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler porsiyon ölçüsüne dikkat ederek, ara öğünlerini dahak ontrollü şekilde tüketerek ve gün içerisinde karbonhidrat ve meyve grubunu minimalize ederek dengeleyebilirler. Mutlaka sütlü tatlı veya meyveli tatlı tüketmeye özen göstermeliler.”

Tansiyon hastalarına kafein uyarısı

Bayramda misafirliklerde çay, kahve tüketiminin arttığına dikkat çeken Aksu, bununla ilgili olarak, “Yemekleri yavaş yavaş, iyice çiğneyerek tüketmelerini tavsiye ediyorum. Özelikle çay ve kahve miktarına dikkat etmeleri gerekiyor. Tansiyon hastalığı olanlar fazla kafein tükettikleri zaman önemli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu noktada su önceliğimiz olsun. Kronik rahatsızlığı olanlar misafirliğe aç karınla gitmesin, evde kendi öğünlerini tüketip giderlerse daha küçük bir mideyle, daha minimalize ikramlarla karşılaşırlar ve daha doyurucu olur” dedi.

Kilo almayı engelleyen 7 kural

Uzm. Diyetisyen Sedef Aksu bayramda kilo almanın önüne geçebilmek için uygulanması gereken 7 maddeyi şöyle sıraladı:

1- Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın,

2- 2 ana, 2 ara öğün formülünü uygulayın,

3- Kahvaltıda haşlanmış yumurta, sebze ve tahıllı ekmek tercih edin, reçel gibi ürünleri tüketmeyin,

4- Şerbetli tatlılar ve hamur işi yiyecekler yerine puding, sütlü tatlı veya meyveli tatlıları tüketin,

5- Şerbetli tatlıları yarım porsiyon şeklinde tüketin,

6- Su tüketimini artırarak metabolizmayı hızlandırın,

7- Fiziksel aktiviteyi artırın.”

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.