Çin Ulusal Uzay İdaresi: Tienvın-1 Mars Keşif Aracı, Mars’a İki Fotoğraf Gönderdi
Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre, Tienvın-1 keşif aracı, Mars’a yaklaşık 11 bin kilometre mesafeden çektiği iki fotoğrafı Dünya’ya iletti. Güney Yarım Küreyi ve Kuzey Yarım Küreyi’ni gösteren fotoğrafların, sırasıyla 16 Mart ve 18 Mart tarihlerinde çekildiği belirtildi.
Fotoğraflarda, Mars’ın üzerine düşen güneş ışınlarıyla gezegenin hilal biçimde göründüğü görülüyor. Keşif aracının mayıs veya haziran aylarında Mars’a iniş yapması bekleniyor.
Dünyadan 23 Temmuz 2020’de ayrılan Tienvın-1, Mars yörüngesine ulaşana kadar 202 günlük bir uçuş gerçekleştirdi. Bu süre içinde 4 kez yörünge düzeltmesi yaparak 475 milyon kilometrelik bir mesafe kat etti. 10 Şubat’ta Mars’ın yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki bir yörüngeye giren araç, “Yörünge Modülü”, “Mars’a İniş Modülü” ve “Yüzey Aracı” ile iletişimini, ülkenin kuzeyindeki Tiencin kentindeki bir radyo teleskop aracılığıyla sağlıyor. İletişimde yaklaşık 10 dakikalık bir gecikme yaşanıyor.
Tienvın-1’in mayıs veya haziran aylarında Kızıl Gezegen’e iniş yapması bekleniyor. Çince’de “göklerdeki hakikati aramak” anlamına gelen “Tienvın” misyonu, ismini milattan önce 4. yüzyılda yaşamış olan Çinli şair Çu Yuen’in dizelerinden almaktadır.
More Stories
Ay ve Mars birbirine neredeyse yakın gözlemlendi
Xbox Game Pass’ten şubat ayında ayrılacak oyunlar
iPhone pilini saatler için tüketen hata: Her şey 13 Şubat’ta başladı!