İki babalı fareler gen-etik tartışmalarla doğdu!

Çin Bilimler Akademisi ve Sun Yat-sen Üniversitesi’nden araştırmacılar, genetik düzenleme teknikleriyle yalnızca iki babanın genetik kodlarını taşıyan fare embriyolarının gelişmesini sağladı. Erkek farelerden alınan kök hücreler, 20 farklı genetik değişiklikle manipüle edilerek sağlıklı yavrulara dönüştürüldü.

ETİK TARTIŞMALARI DA BERABERİNDE GETİRDİ

Deney kapsamında bazı embriyolar doğumdan sonra hayatta kalamazken, bazıları yetişkinliğe ulaşarak başarılı bir şekilde büyüdü. Uzmanlar, bu çalışmanın genetik hastalıkların anlaşılması ve tedavi edilmesi açısından büyük bir adım olduğunu belirtiyor.

Bu genetik keşif, bilim dünyasında heyecan yaratırken etik boyutu da tartışmalara neden oldu. Bilim insanları, şu an için bu tür genetik müdahalelerin yalnızca temel araştırmalarla sınırlı olduğunu ve insan üreme süreçlerinde uygulanmasının kesinlikle yasak olduğunu vurguluyor.

Genetik mühendisliğin gelecekte üreme biyolojisi ve kök hücre araştırmalarına nasıl yön vereceği merakla bekleniyor. Araştırma, Ocak 2025’te ABD’nin saygın bilim dergisi Cell Stem Cell’de yayımlandı.

Related Posts

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Milli para atlet Mehmet Emin Eğilmez Tunus’ta altın madalya kazandı

Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmalarında özel sporcu Mehmet Emin Eğilmez, 1500 metrede altın madalya kazandı.

Toprak Razgatlıoğlu İtalya etabının ilk yarışında zirvede

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 6’ncı durağı olan İtalya Emilia Romagna etabının ilk yarışını zirvede tamamladı.

Yapay Zeka sağlık asistanları geliyor

Yapay zeka (YZ), sağlık sektöründe çığır açan yeniliklerle bireylerin hayatını dönüştürdü. Özellikle kişisel sağlık asistanları, gerçek zamanlı veri analizi ve makine öğrenimi algoritmaları sayesinde sağlık yönetimini daha erişilebilir, etkili ve …

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Axiom Space, Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı uzaya taşıyor

Özel uzay şirketi Axiom Space, 10 Haziran’da gerçekleştireceği Ax-4 misyonuyla Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı tekrar insanlı uzay yolculuğuna taşıyor. Şirketin CEO’su Tejpaul Bhatia, görevi “bir tür zafer turu” olarak nitelendirirken, bu uçuşun …