Kastamonu’da 87 yıl önce hazırlanan duvar gazeteleri tarihe ışık tutuyor

Ankara (İGFA) – Kastamonu’nun Bereketli köyünde doğan Mehmet Yazgan, köy okulunda gerçekleştirdiği etkinliklerle kısa sürede tanınan bir kişi haline geldi. Mehmet Yazgan liderliğinde, öğrencileri sosyal ve kültürel olarak geliştirmek amacıyla 1938 yılından itibaren haftalık olarak “İlk Adım” ve “Fikir” adlı duvar gazetelerini çıkardı ve okul duvarlarına astı.

Elle yazılan gazetelerde öğrencilerin çizimlerinin yanı sıra bölgede satılan evlere dair ilanlar, doğum, ölüm ve evlilik duyuruları ile çeşitli adli olaylar yer aldı.

Mehmet Yazgan, mezun olan öğrencilerin fotoğraflarını çekerek “mezunlar” bölümünde sergilemeyi de ihmal etmedi.

“İlk Adım” ve “Fikir” gazetelerinin hazırlanması ve mezuniyet fotoğraflarının çekilmesi geleneği, Yazgan’ın emekli olması ve 2014 yılında okulun kapanmasına kadar sürdü. Bugün eski okul binasında köy konağı olarak kullanılan yerde, günümüze ulaşan “İlk Adım” ve “Fikir” gazetelerinden 1938 ve 1945’e ait ikişer tane, ayrıca 1940 yılına ait bir “Fikir” gazetesi ile farklı yıllardan mezun olan öğrencilerin fotoğrafları sergilenmektedir.

Related Posts

AKP’li Ala açıkladı: Kamuoyu çözüm sürecine nasıl bakıyor?

AKP’li Ala açıkladı: Kamuoyu çözüm sürecine nasıl bakıyor?

Ermenistan’da tutuklu iş insanı Karapetyan yeni siyasi parti duyurdu

Ermenistan’da ‘darbe girişimi’ iddiasıyla tutuklanan iş insanı Karapetyan, ülkede yeni siyasi partinin kurulduğunu duyurdu.

24 saatte en az 90 şehit

Bir yandan ateşkes müzakereleri yürüten İsrail, diğer yandan katliama devam ediyor. Sadece Beyt Hanun’a 35’ten fazla hava saldırısı düzenleyen işgalciler, Gazze genelinde en az 90 kişiyi katletti. Onlarca kişi de kayıp.

ABD Dışişleri Bakanlığı 1300’ten fazla personelini işten çıkardı

Dışişleri Bakanlığı binası lobisinde ve kapı önünde toplanan personel, binayı ellerinde taşıdıkları kişisel eşyalarıyla terk eden arkadaşlarını alkışlayarak teselli etti. Bir gün önce işten çıkarılmaların başlayacağını ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı …

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

Von der Leyen hakkındaki gensoru önergesi reddedildi: Koltuğunu korumayı başardı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkında Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kuruluna sunulan gensoru önergesi reddedildi. Von der Leyen, yapılan güvensizlik oylamasını geçerek koltuğunu korudu.