Kulak Misafiri olduklarımda bu hafta! | 7 Şubat 2025

Bu hafta Kulak Misafiri’nde, geçmişten bugüne uzanan bir hafıza tazelemesi yapıyoruz. Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesini sağlayan iki bölümde, 1999 Deprem Şurası’ndan 6 Şubat’a uzanan ihmalleri ve Hatay’da depremin ikinci yılında hâlâ çözülemeyen sorunları dinliyoruz. Ardından, sağlık ve uzun ömürle ilgili popüler anlatılara meydan okuyan Maintenance Phase’in ‘Blue Zones’ bölümüyle, uzun yaşam mitlerinin nasıl inşa edildiğini ve sorgulandığında nasıl çözüldüğünü keşfediyoruz.

1999 Deprem Şurası’nda neler konuşulmuştu, kimler konuşmacıydı? – Vakayiname

Vakayiname’nin bu bölümü 6 Şubat 2023 depremlerinden iki ay sonra yayınlanıyor. Ömer Madra, Özlem Teke ve Güven Güzeldere’nin hazırlayıp sunduğu Vakayiname’ye konuk olan T24 editörlerinden gazeteci Berna Abik, deprem bölgesinin çarpıcı gerçekliğine dair gözlemlerini paylaşıyor. Berna Abik, arşiv çalışmaları sırasında SALT Araştırma’da Mimar Behruz Çinici’nin 1995 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller’e yazdığı bir mektuba rastlıyor. Bu mektuptaki uyarılar, 28 yıl sonra gerçekleşen 6 Şubat depremlerinde yaşanan felaketin önlenebilir olup olmadığını düşündürüyor. Programda ayrıca, 1999 Deprem Şurası’ndaki konuşmalara da yer veriliyor. O dönemde alınması gereken önlemler ve bugünkü durum karşılaştırıldığında, bir arpa boyu yol alınmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. 1999’da yapılan şurada, dönemin İstanbul Valisi’nin anlattıklarına bakacak olursak, “Devlet nerede?” sorusunun devlet yetkililerinin bünyesinde yarattığı alerjik reaksiyonlar bile değişmemiş. Devletin depreme hazırlık konusundaki değişmeyen tutumu sorgulanırken, Türkiye’nin deprem hafızasına da ışık tutan bu bölümün sorduğu sorular daha ne kadar cevaplanamayacak?!

Depremden İki Yıl Sonra Hatay’da Son Durum Ne? I Konuk: Tuğçe Tezer – Aslına Bakarsan

1995’ten 2023’e değişen ve değişmeyenleri dinledik, peki ya 2025’te durum ne?

Podbee Media‘nın yeni podcastlerinden Aslına Bakarsan’ın bu bölümünde, depremin ardından sahada aktif olarak çalışan uzmanlardan şehir plancısı Tuğçe Tezer ile Hatay’daki güncel durum ele alınıyor. Antakya’nın yerleşme tarihi üzerine doktora çalışması yapan Tuğçe Tezer deprem sonrası bölgede yürütülen çalışmalar, karşılaşılan zorluklar, yerel halkın ihtiyaçları ve kentin geleceği üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıyor. Özgür Mumcu’nun hazırlayıp sunduğu Aslına Bakarsan’ın ‘Depremden İki Yıl Sonra Hatay’da Son Durum Ne?’ başlıklı bölümünde Hatay’daki ruh halinin nasıl değiştiği, insanların yaşadığı belirsizlikler ve iyileşme sürecinin hangi noktada olduğu üzerine ayrıntılı bir sohbete kulak misafiri oluyoruz.

Blue Zones – Maintenance Phase

Daha önce benden podcast tavsiyesi aldıysanız mutlaka Maintenance Phase’den bahsetmişimdir. Aubrey Gordon ve Michael Hobbes’un hazırlayıp sunduğu Maintenance Phase’in bu bölümündeki konu ‘blue zones’ yani dünyada uzun ömürlü insanların yaşadığı, sağlık açısından istisnai olduğu iddia edilen mavi bölgeler. Diyet kültürü ve popüler sağlık trendleri hakkındaki yanlış bilgileri ele alan, yaygın sağlık ve beslenme mitlerini büken ve sağlık endüstrisindeki aldatmacaları açığa çıkarmaya çalışan Maintenance Phase’in ‘Blue Zones’ bölümü bir hayli ilginç. Çünkü Aubrey ve Michael sadece mavi bölgeler konseptini sorgulamakla kalmıyor, mavi bölgelerin varlığını ortaya atan çalışmayı çürüttüğünü iddia eden araştırmaların tutarsızlıklarını da ele alıyor. Bir nevi mit bükme inception’ı dinliyoruz!

Ayrıca bu ikilinin uyumuna dikkat!

 

 

 

 

Related Posts

AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı? AÖF 2025 yaz okulu kayıtları nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) 2024-2025 öğretim yılı yaz okulu kayıtlarının nasıl ve nereden yapılacağı merak ediliyor. Peki, AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı? AÖF 2025 yaz okulu kayıtları nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar?

LGS TERCİH TARİHİ 2025 MEB TAKVİMİ | e-Okul ile LGS tercihleri ne zaman başlayacak 2025, MEB.gov.tr LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? 2025 LGS tercihleri belli oldu!

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Jerome Powell görev süresi ne zaman bitiyor? Trump ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın görev süresi önümüzdeki yıl sona eriyor ve Başkan Donald Trump, Powell’ın yerine geçecek yeni isimler üzerinde çalışmaya başladı. Trump’ın Powell’ı faiz politikaları nedeniyle sıkça eleştirmesi ve erken bir görevden alma ihtimali, piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Powell’ın görev süresinin bitimine bir yıldan az bir süre kala, Trump’ın “gölge FED başkanı” atama planları ve bu sürecin küresel ekonomiye etkileri merak konusu. Peki, Jerome Powell görev süresi ne zaman bitiyor?

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu İstanbul’daki ilk konserini AKM’de verdi

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu İstanbul’daki ilk konserini AKM’de verdi

ÖSYM Başkanı sınav merkezinde

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, “Emeklerinin, çalışma ve çabalarının karşılığını alacakları güzel bir sınav hazırladık. Büyük Türkiye’nin yarınının inşasına katkıda bulunacak, inşallah güzel bir sınav olacak ve adaylarımızı belirleyeceğiz” dedi.

MSÜ tercih sonuçları PERTEM ekranı son dakika 2025 | MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, neden açıklanmadı? MSÜ Kara, Hava, Deniz Harp Okulu yerleştirme sonucu sorgulama!

MSÜ tercih sonucu açıklaması 2025, PERTEM ekranı üzerinden takip ediliyor. Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları yerleştirme başvurularının ardından tüm dikkatler, MSÜ tercih sonuçları tarihine geldi. Sınavda istediği puanı alan ve tercihlerinde istediği sonucu elde eden adaylar sonraki süreçte MSÜ mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarına hazırlanacaklar. Evrak Kontrolü, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi süreçleri belirlenen tarih ve saatte gerçekleşecek. Yerleştirme işlemlerinde adayın Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu tercihleri ayrı ayrı değerlendirilecek. Değerlendirme işlemleri tamamlandıktan sonra MSÜ tercih sonuçları Milli Savunma Bakanlığı PERTEM sorgulama ekranından aday T.C kimlik numarası ile öğrenilecek. Peki, MSÜ tercih sonuçları neden açıklanmadı, ne zaman açıklanacak 2025, tercih sonuçlarına nasıl bakılır? İşte, MSÜ yerleştirme sonucu öğrenme ekranı ve detaylar.