Milyonlarca hamilelik incelendi: Diyabet otizm riskini nasıl etkiliyor?

Maternal Diyabet ve Nörogelişimsel Sorunlar Arasındaki İlişki Çalışmaya Eklendi

Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan bu araştırma, annedeki şeker hastalığının anne ve çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini gösteren mevcut bilimsel kanıtlara yeni bir bakış açısı getiriyor.

Bilim insanları, son çalışmalarında, gebelik sırasında Tip 1 veya Tip 2 diyabeti olan ya da hamilelikte gestasyonel diyabet tanısı konulan kadınları maternal diyabet grubu içinde değerlendirdi. Gestasyonel diyabet, daha önce şeker hastalığı bulunmayan bireylerin hamilelik sırasında diyabet belirtileri göstermesini ifade eder.

Hamilelikte Kötü Beslenme Otizm Riskini Artırıyor mu?

Araştırmacılar, global çapta 56 milyon anne ve çocuğu içeren 202 farklı çalışmayı detaylı bir şekilde inceledi.

Annenin yaşı ve beden kitle indeksi gibi diğer potansiyel etkenler göz önüne alındığında bile, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarında nörogelişimsel sorun yaşama olasılığının %28 daha yüksek olduğu bulundu.

Bu gruptaki çocuklar için otizm riski %25, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riski %30 ve zeka geriliği riski ise %32 oranında daha yüksek olarak belirlendi.

Bilim insanlarının dikkatini çeken bir diğer nokta ise, hamilelik öncesinde diyabet tanısı almış annelerin çocuklarında nörogelişimsel sorun gelişme riskinin, gestasyonel diyabeti olan annelerin çocuklarına kıyasla daha yüksek olmasıydı.

Elde edilen sonuçlar, gebelik dönemindeki diyabet ile bu sorunlar arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olmadığını gösteriyor. Ancak Orta Güney Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Fangkun Liu, diyabet ve nörogelişimsel bozukluk arasındaki bu ilişkinin bu kadar geniş bir veri setinde bu kadar tutarlı bir şekilde gözlemlenmesinin dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

Bu ilişkinin neyin sebep olduğu tam olarak belirlenmemiş olsa da, araştırma ekibi bazı olası mekanizmalar üzerinde duruyor. Tip 1 diyabetin çocuklarda inflamasyonu artırabileceği ve bu durumun otizm ve DEHB riskinin yükselmesiyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, maternal diyabetin gen ifadesini ve beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği de öne sürülen ihtimaller arasında.

Çalışmada yer almayan Dr. Magdalena Janecka da maternal diyabet ve otizm arasındaki ilişkinin bilindiğini ancak bu durumun altında yatan mekanizmaların henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor.

Yine de, yeni analizde kardeşlerin incelendiği ve maternal diyabet ile nörogelişimsel sorunlar arasında belirgin bir bağlantı bulunamadığı görülmüştür. Bu durum, bazı genetik faktörlerin riski artırabileceğine işaret etmektedir.

Bilim insanları, gelecekteki annelere hamilelik öncesinde diyabet taraması yapılmasını ve gerekli tedavilerin uygulanmasını önermektedir.

Related Posts

Uzmanından su zehirlenmesi uyarısı: Günlük su tüketimi ne kadar olmalı? İşte dikkat edilmesi gerekenler

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Su tüketimini ihtiyacımızdan fazla tüketirsek su zehirlenmesi dediğimiz olaylar vücutta meydana gelir. Ona dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.