Milyonlarca hamilelik incelendi: Diyabet otizm riskini nasıl etkiliyor?

Maternal Diyabet ve Nörogelişimsel Sorunlar Arasındaki İlişki Çalışmaya Eklendi

Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan bu araştırma, annedeki şeker hastalığının anne ve çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini gösteren mevcut bilimsel kanıtlara yeni bir bakış açısı getiriyor.

Bilim insanları, son çalışmalarında, gebelik sırasında Tip 1 veya Tip 2 diyabeti olan ya da hamilelikte gestasyonel diyabet tanısı konulan kadınları maternal diyabet grubu içinde değerlendirdi. Gestasyonel diyabet, daha önce şeker hastalığı bulunmayan bireylerin hamilelik sırasında diyabet belirtileri göstermesini ifade eder.

Hamilelikte Kötü Beslenme Otizm Riskini Artırıyor mu?

Araştırmacılar, global çapta 56 milyon anne ve çocuğu içeren 202 farklı çalışmayı detaylı bir şekilde inceledi.

Annenin yaşı ve beden kitle indeksi gibi diğer potansiyel etkenler göz önüne alındığında bile, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarında nörogelişimsel sorun yaşama olasılığının %28 daha yüksek olduğu bulundu.

Bu gruptaki çocuklar için otizm riski %25, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riski %30 ve zeka geriliği riski ise %32 oranında daha yüksek olarak belirlendi.

Bilim insanlarının dikkatini çeken bir diğer nokta ise, hamilelik öncesinde diyabet tanısı almış annelerin çocuklarında nörogelişimsel sorun gelişme riskinin, gestasyonel diyabeti olan annelerin çocuklarına kıyasla daha yüksek olmasıydı.

Elde edilen sonuçlar, gebelik dönemindeki diyabet ile bu sorunlar arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olmadığını gösteriyor. Ancak Orta Güney Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Fangkun Liu, diyabet ve nörogelişimsel bozukluk arasındaki bu ilişkinin bu kadar geniş bir veri setinde bu kadar tutarlı bir şekilde gözlemlenmesinin dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

Bu ilişkinin neyin sebep olduğu tam olarak belirlenmemiş olsa da, araştırma ekibi bazı olası mekanizmalar üzerinde duruyor. Tip 1 diyabetin çocuklarda inflamasyonu artırabileceği ve bu durumun otizm ve DEHB riskinin yükselmesiyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, maternal diyabetin gen ifadesini ve beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği de öne sürülen ihtimaller arasında.

Çalışmada yer almayan Dr. Magdalena Janecka da maternal diyabet ve otizm arasındaki ilişkinin bilindiğini ancak bu durumun altında yatan mekanizmaların henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor.

Yine de, yeni analizde kardeşlerin incelendiği ve maternal diyabet ile nörogelişimsel sorunlar arasında belirgin bir bağlantı bulunamadığı görülmüştür. Bu durum, bazı genetik faktörlerin riski artırabileceğine işaret etmektedir.

Bilim insanları, gelecekteki annelere hamilelik öncesinde diyabet taraması yapılmasını ve gerekli tedavilerin uygulanmasını önermektedir.

Related Posts

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Sivas’taki Minibüs Kazasında Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

Sivas’taki kazada ölü sayısı 2’ye yükseldi SİVAS – Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye …

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

MKE Ankaragücü’nden Yıldırım Mert Çetin Açıklaması

Trendyol 1. Lig ekiplerinden MKE Ankaragücü, stoper oyuncularından Yıldırım Mert Çetin’in sağlık durumuna ilişkin açıklamada bulundu. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, “Profesyonel futbol A takım futbolcularımızdan Yıldırım Mert Çetin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir