Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Uzun Süre Oturmak Beyin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Yapılan son araştırmalara göre, gün boyunca uzun süre oturmanın beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ortaya konuldu. Egzersizin bu zararı tek başına telafi edemeyeceği belirtilen çalışma, Alzheimer hastalığına karşı korunmada oturmanın da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, düzenli egzersizin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğunu desteklerken, Alzheimer’s & Dementia adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma bu görüşü sorguluyor. Araştırmacılara göre, günlük egzersizin yanı sıra oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerekiyor.

Çalışma kapsamında, 404 katılımcının fiziksel aktiviteleri bir hafta boyunca takip edildi ve 7 yıl boyunca bilişsel testler ve beyin taramalarına tabi tutuldu. Uzun vadeli gözlemler, oturmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Katılımcıların yüzde 87’si haftalık en az 150 dakika egzersiz yaparken, oturan kişilerin bilişsel performanslarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Araştırmaya göre, uzun süre oturan bireylerde, özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgesi olan hipokampusun daha hızlı küçüldüğü gözlemlendi. Bu durum, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak için sadece egzersiz yapmanın yetersiz olduğunu” belirtiyor ve oturarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, Alzheimer riski taşıyan bireylerin oturmanın etkilerine daha duyarlı olduğu ve APOE-ε4 geni taşıyıcılarının beyinlerinde daha fazla gri madde kaybı yaşandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, oturmanın beyni hızlı yaşlandırabileceğini belirtirken, spor yapmanın yanı sıra günlük hareketsizlik süresinin kısaltılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Çalışmanın diğer yazarı Angela Jefferson, özellikle Alzheimer riski taşıyan yaşlı yetişkinler için oturarak geçirilen süreyi azaltmanın bilişsel sağlığı korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Uzmanından su zehirlenmesi uyarısı: Günlük su tüketimi ne kadar olmalı? İşte dikkat edilmesi gerekenler

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Su tüketimini ihtiyacımızdan fazla tüketirsek su zehirlenmesi dediğimiz olaylar vücutta meydana gelir. Ona dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.