Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Yapay Zeka ile Solunum Yolu Hastalıklarının Teşhisi Kolaylaşıyor

Hitit Üniversitesi’nde iki biyoistatistik uzmanı, bir bilgisayar mühendisi, bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir gastroenteroloji uzmanı, solunum yolu hastalıklarının teşhisini kolaylaştırmayı hedefleyen bir yazılım üzerinde çalışıyor.

İki yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda 75 kişiden alınan öksürük sesleri matematiksel verilere dönüştürüldü ve derin öğrenme yöntemiyle bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre ve reflü gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürük seslerini tanıyabiliyor.

Projeyi destekleyen TÜBİTAK, yazılımın hastalık barındırmayan kontrol öksürüklerini de tespit edebildiğini ve hastalıklara %91’den fazla bir başarı oranıyla tanı koyabildiğini belirtiyor.

– Proje TÜBİTAK Desteğiyle Yürütülüyor

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, yaptığı açıklamada, elde ettikleri verileri yapay zekaya öğrettiklerini ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu vurguladı. Bu projeyle hastalara daha hızlı tanı koymayı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Projede mobil yazılım geliştirmenin de planlandığını söyleyen Demir, binlerce ses verisinden oluşturulacak derin öğrenme modeliyle hastaların kendi başlarına tanı koymalarına olanak tanıyacak bir uygulama üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

– Hastalar Artık Cep Telefonlarıyla Kendilerine Teşhis Koyabilecek

Doktorlar da projeyi heyecanla karşılıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak, öksürüğün göğüs hastalıklarının en sık belirtisi olduğunu ve farklı öksürük türlerinin farklı hastalıklara işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Gastroenteroloji uzmanı İbrahim Durak ise “Öksürük sesinden tanı koyabilmek hem hastalara daha hızlı tanı koymamızı sağlayacak hem de sağlık sistemine büyük kolaylık sağlayacak.” diyerek projenin önemini vurguluyor.

Related Posts

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”