Ürdün Hükümdarı 2. Abdullah’ın, Orta Doğu’da NATO gibisi bir askeri ittifak kurulursa bunu destekleyeceğini açıklaması gündem oluşturdu. Ürdün Hükümdarı, ABD yayın organı CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Orta Doğu NATO’sunu destekleyecek birinci insanlardan biri ben olurum. Hepimiz bir ortaya gelip ‘Birbirimize nasıl yardımcı olabiliriz?’ diyoruz. Ki bence bu, bu bölge için çok sıra dışı” diye ekledi.
Arap NATO’su kurulmasına yönelik sözler başka çevrelerden de geldi. Ürdün Kralı’ndan önce İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da İsrail’in, ABD öncülüğünde kurulan “Orta Doğu Hava Savunma İttifakı” isimli bir oluşuma katıldığını açıkladı. Gantz, bu oluşumda başka hangi ülkelerin olduğuna dair bilgi vermedi.
ÇOK SAYIDA ÜLKE SAKLI TOPLANTI YAPTI
Bu haftanın başındaysa Wall Street Journal (WSJ) gazetesi; İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’den askeri yetkililerin savunma alanında işbirliğini ele almak üzere Mısır’da saklı görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.
OLASI İTTİFAK İSRAİL MERKEZLİ OLACAK GİBİ
Kahire’deki El Ahram Siyasi ve Politik Çalışmalar Merkezi’nden uzman Ahmed el Said Ahmed, Orta Doğu’da güvenliğin ana garantörü olarak hareket eden ABD’nin son yıllarda yavaş yavaş bölgeden çekildiğini belirtiyor. Uzmanlar, mümkün bir savunma ittifakının, İsrail’le diplomatik ilişkisi olan devletleri kapsamasının olası olduğunu belirtiyor. Bu kümeye, İbrahim Anlaşması’nı imzalayan BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas’ın yanı sıra İsrail’le esasen diplomatik ilişkisi bulunan Ürdün ve Mısır giriyor.
BAZI UZMANLARA NAZARAN BU İTTİFAK YAKIN BİR GELECEKTE KURULMAYACAK
Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt de ittifakta rol oynayabilir. Mümkün bir ittifak anlaşmasının arabulucusu olacağı kestirim edilen ABD de elbette oluşumdaki yerini alacaktır. Lakin gözlemciler, tüm bu varsayımlara karşın Orta Doğu’dan yakın gelecekte NATO üslubu bir ittifakın çıkmasının güç olduğu görüşünde.