Parayı elektriğe değil dağıtıma ödüyormuşuz! Yüzde 642 artış!

Elektrik Tarifelerinde Yapılan Son Düzenlemeyle Dağıtım Bedeli Enerji Bedelinin Üç Katına Çıktı

Gazeteci Naki Bakır’ın yorumlarına göre, elektrik tarifelerinde yapılan son değişiklikle birlikte, dağıtım bedeli enerji bedelinin yaklaşık üç katına kadar çıktı. Bu durumda vatandaşlar, kullandıkları elektriğin bedelinin neredeyse dört katını dağıtım şirketlerine ödemek zorunda kalıyorlar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Yeni Tarifesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 5 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe koyduğu yeni tarifeye göre, konutlarda kullanılan elektrik enerjisine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu artış, yıllık tüketim limiti aşılmayan perakende satış tarifesi kapsamındaki konut abonelerini etkiliyor.

5 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan elektrik zammı konutlar için belirlenen 8 kWh limitinin altında kalan kullanıcılara uygulanan perakende enerji bedelinde bir zam olmamıştı. Yüksek tüketimdeki kullanıcılar için 1 kWh’da uygulanan 1,391181 lira bedel, %16,1 artışla 1,61546 liraya yükseldi. Konut aboneleri için dağıtım bedeli ise %34,5 artışla 1,836166 liraya yükseltildi.

DAĞITIM BEDELİ PAYI YÜZDE 70,9’A ÇIKACAK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin asgari yaşam standardını korumak için aylık 230 kWh elektrik tüketeceği tahmin ediliyor.

Nisan 2025’teki zammın ardından, aylık ortalama 7,67 kWh tüketen bir konutun elektrik faturası 476,6 TL’den 595,8 TL’ye yükseldi. Fatura içinde enerji bedeli 113,6 TL iken, dağıtım bedeli 422,3 TL olarak gerçekleşti. Vergi ve fonlar ise 59,8 TL olarak belirlendi. Bu durumda faturanın yalnızca %19,1’i enerjiye, %70,9’u dağıtıma ve %10’u vergi ve fonlara ayrıldı. Dağıtım bedelinin enerji bedelinin yaklaşık dört katına çıktığı gözlemlendi.

“Elektrik Dağıtımı Özelleştirmelerinin Yurttaşlara Yarattığı Yükün Son Dört Yıllık Kısmı”

Nisan 2021’de dört kişilik ailenin elektrik asgari faturası 183,4 TL seviyesindeydi. Bu bedelin %49,7’si enerji bedelinden, %31’i dağıtım bedelinden ve %19,2’si ise vergi ve fonlardan oluşuyordu.

Dört yıllık süreçte, Nisan 2025’te 595,8 TL’ye yükselen aynı tüketimin faturası %224,8 oranında artarak 3,2 katına çıktı. Artışta özellikle dağıtım bedellerinin etkili olduğu belirlendi. Enerji bedeli sadece %24,5 artarken, dağıtım bedeli %642,2 artırıldı.

Eğer dağıtım bedelinde bu kadar yüksek bir artış yaşanmasaydı ve enerji üretim maliyetlerindeki artışla paralel olsaydı, fatura toplamındaki artış %24,5 ile sınırlı kalacaktı. Bu durumda, Nisan 2025 itibarıyla aynı tüketim için 595,8 TL yerine 228 TL’lik bir fatura ödenecekti.

EMO, bu farkı “Elektrik dağıtımı özelleştirmelerinin yurttaşlara yarattığı yükün son dört yıllık kısmı” olarak nitelendiriyor. Oda, enerji üretim maliyetlerinde artış olmasa bile dağıtım bedeline zam yapıldığını ve özellikle düşük gelirli vatandaşlardan dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığını vurguluyor.

Dağıtım 21 Özel Şirket Tarafından Sağlanıyor

Elektrik sektörünün liberalleşmesiyle, dağıtım hizmetleri 21 bölgeye ayrılarak özel şirketler tarafından sağlanmaktadır. Her bölgedeki dağıtım şirketi tek yetkili olarak hareket eder ve tüketicilere elektrik hizmeti sunar.

“Ucuz, Kaliteli ve Güvenilir Enerjiye Erişim, Tüm Yurttaşlar İçin Temel Hak”

EMO, dağıtım bedelindeki aşırı artışın, hizmetin yüksek fiyatla sunulduğunun temel göstergesi olduğunu belirtiyor.

“Ucuz, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişim, tüm yurttaşlar için temel hak” olan EMO’nun değerlendirmesi şu şekilde:

“Dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığı bir Türkiye tablosunu geride bırakmalıyız. Enerji sektöründe, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilen özerk bir yönetim oluşturulmalıdır. Arz güvenliğini sağlamak ve maliyetleri düşürmek amacıyla özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgeleri acilen kamulaştırılmalıdır.”

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.