Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Ani Kalp Ölümü Nasıl Gerçekleşir? Prof. Dr. Olcay Özveren Açıklıyor

Son yıllarda ani kalp ölümü vakalarında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun genellikle belirti vermeden gerçekleştiğini vurguluyor. Özellikle risk grubundaki bireyler için kalp damar sağlığını değerlendirmek adına koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Ani kalp ölümü hakkında bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, farklı yaş gruplarındaki riskleri ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kalp ölümünün nedenlerinin yaş gruplarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta riskin bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gençlerde daha çok doğuştan ritim bozuklukları görülürken, 35 yaş üzerinde kalp damar tıkanıklıklarının öne çıktığını aktarıyor.

“35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi ön plandadır. Erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında olmasına rağmen, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla daha çok dikkat çekmeye başladı” diyor.

“Belirtilere Dikkat Edin: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor”

Prof. Dr. Özveren, belirtilerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle egzersiz sonrası göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı veya bayılma gibi belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda açıklanamayan bayılma ataklarının gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi bir uyarı olduğunu belirtiyor.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özveren, bu kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor. Özellikle ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara içenler, hipertansiyon veya diyabet hastalarının yıllık check-up yaptırmalarını öneriyor.

“Tomografik Anjiyografi ile Riskler Önceden Belirlenebilir”

Prof. Dr. Özveren, son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin riskli gruplardaki kalp damar sağlığının detaylı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu tetkikle damar tıkanıklıkları gibi hayati risk oluşturabilecek sorunların yüksek doğrulukla tespit edilebileceğini aktarıyor. Ancak bu tetkikin rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi gerektiğini, sadece gerekli durumlarda ve hekim önerisiyle yapılması gerektiğini belirtiyor.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Dikkat: Enerji İçeceklerinden Uzak Durun”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini belirtiyor. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını öneriyor. Ayrıca soğuk havalarda aşırı egzersizden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, bilinci kapalı olan hastaların hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguluyor. İlk yardım eğitimi almanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Özveren, toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olabileceğini söylüyor.

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.