TEPAV Direktörü Cangöz: Yabancı yatırımcılar 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, sosyal medya platformunda yayınlanan analizinde, Türkiye’nin kredi risk (CDS) primlerinde yukarı yönlü bir hareket gözlenmediği halde, yatırımcı nezdinde ülke risk algısının değişmediğinin anlaşıldığını aktardı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

ANKA’nın aktardığına göre Cangöz, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülke riski artmamış olsa da Merkez Bankasının aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesi, mart ayında da indirime devam edeceği yönündeki piyasa beklentisinin yanı sıra yüksek çıkan ocak ayı enflasyon rakamının ardından, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24’e yüksetilmesi, beklenen reel getirinin, kur riski ve ülke riskini karşılamaya yetersiz olabileceği algısını yaratmış gibi görünüyor.”

Haziran 2023’te başlatılan “rasyonele geçiş” söylemiyle uygulamaya konulan politika değişikliklerinin ardından yabancı yatırımcıların önce küçük miktarlarda, sonrasında yükselen tutarlarda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın aldıklarına dikkat çeken Cangöz, bu eğilimin Nisan 2024’e kadar sürdüğünü vurguladı.

‘1,5 MİLYAR DOLAR ÇIKIŞ, SON YILLARIN EN YÜKSEK TUTARI’

Nisandan kasıma kadar geçen dönemde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarının, mayısta 6,6 milyar dolar, temmuzda 2,9 milyar dolar, eylülde 1,9 milyar dolar, kasım 2024’te 2,2 milyar dolar olduğunu, aralıktaki küçük çıkış sonrası ocak ayında da 1,6 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleştiğini belirten Cangöz, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti.

Coşkun Cangöz, şubat ayının ilk yarısında yabancıların DİBS piyasasından 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptığını belirterek, “1,5 milyar dolar civarındaki bu satış, son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Buna rağmen yabancı yatırımcıların sahip olduğu DİBS portföyü 18,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Oysa nas ekonomisinin uygulanmaya başlandığı 2021 sonrasında yabancıların DİBS büyüklüğü 800 milyon dolara kadar inmişti. Nisan 2024’te tersine dönen bu eğilimin, alım yönüne geçmesine karşılık şimdi yeniden çıkış başlamasının nedenlerine dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

‘FAİZ KARARI ETKİLİ OLACAK’

Yabancıların, Merkez Bankasının marttaki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapmayı tercih etmiş olabileceklerini aktaran TEPAV direktörü Cangöz, bunun yanı sıra enflasyon hedefinin yükseltilmesinin de risk algısında değişikliğe yol açmış olabileceğini kaydetti.

Cangöz, “Bu bağlamda, şubat ayının ilk haftalarında görülen yabancı çıkışının devam edip etmeyeceğinde, Merkez Bankası’nın mart ayındaki faiz kararı etkili olacaktır ve elbette yatırımcılar, önümüzdeki aylarda enflasyon görünümünün ne şekilde seyredeceği kadar, dezenflasyon sürecine maliye politikasının ne ölçüde katkı yapacağına da bakarak yönlerini belirleyecektir” görüşünü dile getirdi.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.