TÜİK’in makyajının altından 11.5 milyon çıktı

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TÜİK’in açıkladığı 2024 Aralık ayı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İktidarın işsizlik rakamlarını dar tanımlarla düşürdüğünü sandığını ifade eden Kış, gerçek işsizliğin son bir yılda 1 milyon 785 bin kişi arttığını vurguladı.

TÜİK’İN MAKYAJININ ALTINDAN 11.5 MİLYON ÇIKTI

İş bulma umudu kalmayan, eksik istihdam edilen, güvencesiz çalıştırılan milyonların yok sayıldığını ifade eden Gülcan Kış, “İktidar işsizliği makyajlıyor ama gerçek işsiz sayısı 11,5 milyonu aştı” dedi.

Borç sarmalı her geçen gün derinleşirken halk icra dosyalarıyla boğuşuyor” diyen Kış, vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan kredi borçlarının trilyonları bulduğunu açıkladı.

Kış şöyle devam etti:

“Halkın gerçek durumunu TÜİK verileri bile gizleyemiyor. İktidara göre herkesin cebi dolu, ekonomi uçuyor ama gerçekte bankalara borç 4 trilyon lirayı aştı, icra dosyaları patladı. Asıl kazanan vatandaş değil, bankalar ve faiz lobileri oldu. Halk ise her gün daha da yoksullaşıyor, borç içinde kıvranıyor. Bu düzen sürdürülebilir değil. Ekonomik sıkıntıların ağırlaştığını gösteren bir diğer veri de icra dosyalarındaki artış. 1 Ocak – 14 Şubat tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 artarak 1 milyon 340 bine yükseldi. Borcunu ödeyemeyenler, geçinmek için kredi kartına yüklenenler ve icralık olanlar… İktidar bu tabloya seyirci kalıyor, halkın sırtındaki yükü artırıyor ama halk bu gerçeği görüyor, seçim günü sandıkta hesabı soracak.”

“2025’TE DE ARTACAK”

Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin alarm verdiğini belirten Gülcan kış, dış borç faiz ödemelerinin rekor kırdığını, Türkiye’nin, 2024 yılında 22,6 milyar dolar faiz ödemesi yaparak tarihinin en yüksek dış borç faiz ödemesini gerçekleştirdiği kaydetti.

Cari açığın büyüdüğünü vurgulayan Kış, 2024 sonunda 10 milyar dolara çıkan cari açığın, 2025’te de artış eğiliminde olduğunu belirtti. Sanayi üretiminde durgunluk yaşandığını ifade eden Kış, “2024 yılında sanayi üretimi sadece yüzde 0,4 arttı, yani neredeyse yerinde saydı” dedi.

Related Posts

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Eskiden sadece aydınlatma amaçlı olarak tasarlanmış, dizayn edilmiş ve yapılmış altyapı hatlarımız vardı. Şimdi bunun çok daha ötesinde ihtiyaçlarımızı karşılamak durumundayız. Gerek trafolarımız gerek iletim ve dağıtım hatlarımızın bu anlamda yenilenmesi çok önemli bir aşama. Artık yeni bir sistem dizaynına ve mimarisine ihtiyacımız var” dedi.

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.