Uzmanından su zehirlenmesi uyarısı: Günlük su tüketimi ne kadar olmalı? İşte dikkat edilmesi gerekenler

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinden Beslenme ve Diyetetik Uzmanından Sıcaklarda Su Tüketiminin Önemi

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz aylarında su tüketiminin önemine vurgu yaparak, aşırı su içmenin sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Günlük olarak bir kişinin ortalama 2 – 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Vücudumuzun su ihtiyacını idrar rengimizden anlayabiliriz. İdrar rengi koyu sarıya doğru gidiyorsa, vücudumuzun susuz kaldığını gösterir.

Sağlık profesyonelleri olarak günlük su ihtiyacını belirlerken, enerji harcama miktarımıza göre su tüketmemiz gerektiğini belirtiyoruz. Örneğin, sağlıklı bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacı 2.000-2.500 kalori ise, bu kişinin 2 – 2,5 litre su tüketmesi gerekir. Ancak sporcular gibi günlük 5.000-6.000 kalori tüketen bireyler için daha fazla su gerekebilir. Bu durumda, bu kişilerin daha fazla su tüketemediklerinde, limonata veya maden suyu gibi içeceklerle ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirtti.

Şekerli içecekler veya komposto gibi içeceklerle de su ihtiyacını karşılayabileceklerinin altını çizen Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Enerji ihtiyacımız arttıkça su tüketimimiz de artar, azalırsa azalır. Bu durumun bireysel olarak belirlenmesi önemlidir. Su tüketimimizi gereğinden fazla yaparsak, vücutta su zehirlenmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle su tüketimine dikkat etmek önemlidir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.