MAN Truck&Bus SE CEO’su Alexander Vlaskamp, Ankara Çubuk’ta 45 milyon ’luk Test ve Ürün Geliştirme Merkezi yatırımını yaptıklarını belirterek, “Merkezimizde otobüslerin dışında kamyonlarımıza da standart testler yapılıyor. Bu yatırımımızla da yaklaşık bin kişilik nitelikli istihdam sağladık. Bu yatırım, Türkiye’ye olan inancımızın, üniversitelerinize olan güvenimizin de bir simgesi” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİM ÇOK TUTTU
1966’da kamyonla başlayan Türkiye’deki üretim sürecinin 2004’te otobüs ile devam ettiğine dikkat çeken Vlaskamp, Test ve Ür-Ge Merkezi yatırımının şirketin yeniden yapılanma kapsamında ele alındığını ifade etti. Vlaskamp, “Ankara merkezimizde çok iyi ve önemli deneyimlere sahibiz. Yeniden yapılanma kapsamında ‘Elimizdeki bu ekspertizi nasıl daha da yayabiliriz’ diyerek Ankara’da yatırıma karar verdik. Çubuk’ta 45 milyon euroluk Test ve Ürün Geliştirme Merkezi yatırımını yaptık. Müşterilerimiz de Ankara’da üretilen otobüslerimizden çok memnun” diye konuştu.
2030’da üretilen kamyonların yüzde 40’ının elektrikli olacağını söyleyen Alexander Vlaskamp, şu ifadeleri kullandı: “Ayrıca şehir otobüslerinde yüzde 70-80, intercity (servis otobüslerinde) yüzde 50, Ankara’da üretilen seyahat otobüslerinde ise yüzde 20-30 elektrikli olmasını hedefleniyoruz.”
TESTLERİN TAMAMI TÜRKİYE’YE GELMİŞ OLDU
MAN ekibi bir grup gazeteciyle Ankara MAN tesislerinde bir araya geldi. 2004’te Ankara’daki bu fabrikada bir mühendis olarak göreve başladığını belirten MAN Truck & Bus SE Otobüs Birimi Başkanı Barbaros Oktay, Ar-Ge merkezinin daha önce Almanya ile ortak yürütülen ürün geliştirmelere destek verdiğini vurguladı. Oktay, “Ama şimdi Test ve Ürün Geliştirme Merkezi’miz, otonom, dijitalizasyon, baştan sona kadar prototip üretimi dahil otobüslerin bütün gelişimlerinden sorumlu. Daha önce testlerin yüzde 90’ı Almanya’da yapılıyordu. Bu tesisimizle birlikte bu testlerin hepsini Türkiye’ye getirmiş olduk. Burada amacımız ise daha çok proje, daha çok inovasyon gerçekleştirebilmek. Sonuç itibari ile sıfır emisyon, dijitalleşme ve otonom araçlar konularında MAN üzerine düşen inovatif liderlik sorumluluğunun farkında ve bu yönde çalışıyor” dedi.
YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK
Oktay, MAN ve Türkiye arasındaki ilişkinin Osmanlı dönemine dayandığını belirtti ve ekledi: “Tarihi Galata Köprüsü’nü Osmanlı döneminde Haliç’e MAN kurmuştur. Almanya dışındaki ilk üretim tesisini Türkiye’de açmıştır. Bu iki gerçekten de yola çıkarak, Türkiye’ye yatırımlarımız devam edecek, bu güçlü ilişki korunacaktır. Ankara fabrikasında iki yıl içinde elektrikli şehir otobüsleri ve kısa mesafeli servis otobüsleri de üretmeye başlayacağız. Önümüzdeki altı yıl içinde de şehir içi ve servis otobüslerinde tamamen elektrikli araç üreten bir tesis olacak.”
ELEKTRİKLİ OTOBÜS İÇİN BELEDİYELERLE GÖRÜŞÜLÜYOR
MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu da elektrikli otobüslerin uluslararası pazarda giderek yaygınlaştığına dikkat çekti. Bekiroğlu, “Türkiye pazarına da öncelikle belediye otobüsü olarak girecek bu otobüsler. Birkaç belediyeyle görüşmemiz var. Tabii burada da altyapıyla ilgili bir çözüm üretmek gerekiyor. Belli şehirlerde bu altyapı sorunları çözüldüğünde başlamayı planlıyoruz” dedi.